Programma NOVEX

Nationale ruimtelijke puzzel in programma NOVEX

Het rijk is terug in de ruimtelijke ordening. Het programma NOVEX (Nationale Omgevingsvisie Extra) geeft regie aan het leggen van de ruimtelijke puzzel op provinciale en nationale schaal. Het zorgt voor samenhang in het ruimtelijke beleid, verbindt de 22 nationale programma’s en het versnelt de uitvoering door te sturen op heldere voorwaarden en concrete uitvoeringsafspraken.

Studio Bereikbaar is een van de ontwerpbureaus die het ministerie van BZK ondersteunen in programma NOVEX. In de eerste fase werkten we voor BZK aan de analyse van Noord-Nederland, waar we vanuit de projecten voor Lelylijn en Nedersaksenlijn eerder al kennis hebben gemaakt met de grote structurerende opgaven van Noord-Nederland.

In mei 2023 zijn we gestart met het NOVEX-perspectief ‘Leefbare Steden en regio’s’. Dit is een van de drie inhoudelijke perspectieven van de NOVEX. De provincies leveren in oktober 2023 een integraal ruimtelijk voorstel op en de route daarnaartoe een aantal tussenproducten. Voor Leefbare Steden en regio’s zorgt Studio Bereikbaar voor de nationale integratie, inhoudelijk verdieping op hot topics en voeden zo de interactie in programma NOVEX  tussen de uitwerking in de provincies en de nationale programma’s. Middel hiervoor is ontwerpend onderzoek, waarbij we onze data-gedreven en transparante ontwerpaanpak inzetten.

We zijn blij dat we met onze rol bij mogen dragen aan een inhoudelijk sterke aangescherpte NOVI in 2024.