Fiets - Inclusief OV
Gecombineerd gebruik van fiets en trein is sinds 2000 het snelstgroeiende verkeersysteem in Nederland. Inmiddels komt 47% van de treinreizigers op de fiets naar het station. Ook bij Hoogwaardig Openbaar Vervoer haltes (HOV) groeit de relatie met de fiets. Maar ‘fiets-inclusief OV’ draait om meer dan fietsenstallingen bij stations en haltes. Wat zijn de (gedifferentieerde) effecten voor trein, HOV, fietsbeleid en streekvervoer? Hoe verkennen we de potentie bij verdere integratie? Welke betekenis heeft ‘fiets-inclusief OV’ voor investeringen in fietsinfra, de lange termijn OV-visie maar ook voor RO-beleid, de verstedelijkingsopgave en agglomeratievorming?

Combinatie fiets en trein, welke keuzes voor nu en in de toekomst?
Kern van fiets-inclusief OV is de ijzersterke combinatie van de flexibiliteit van de fiets (‘aanknopen van stations en HOV’) en de snelheid en actieradius van trein en HOV (‘verlengstuk van de fiets’). Daarbij draait gecombineerd gebruik van trein en fiets voor een individuele gebruiker veelal om keuzes: de keuze om met OV of auto naar een station te reizen, de keuze om naar een nabijgelegen station te lopen of te fietsen, danwel de keuze om naar een verdergelegen station te fietsen indien dat station betere verbindingen geeft naar de eindbestemming (dit zijn typisch overigens de stations waar de auto moeilijker of duurder te parkeren is). Bijvoorbeeld vanwege snellere of comfortabelere treinen, hogere frequenties, minder vaak overstappen, kortere afstand of een combinatiemogelijkheid met tussengelegen bestemmingen. Deze complexe keuzes maken de combinatie van OV en fiets tot een flexibel vervoersysteem met veel potentie, maar welk beleid is effectief en efficiënt om het zich veelal autonoom ontwikkelende gebruik te beïnvloeden waar en wanneer dit gewenst is en/of werk-met-werk maakt?
Studio Bereikbaar levert concepten, analyses en visualisaties om trends, latente vraag en potentie van fiets-inclusief OV inzichtelijk te maken. Roland Kager was projectleider van een landelijk onderzoek naar gecombineerd gebruik van trein en fiets aan de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Inmiddels is hij veelgevraagd spreker op het onderwerp, via Google is menig artikel en presentatie van zijn hand vindbaar. Voor wie verder de diepte in wil gaan rond fiets-inclusief OV, maakt hij graag een afspraak om de mogelijkheden op dit thema samen met u kwantitatief en kwalitatief te verkennen, zodat ze inzetbaar worden voor uw locatie, gemeente, regio of vraagstuk.
Verder lezen?
Discussion paper ITF-OECD: “Synergies from Improved Cycling-Transit Integration” (Paris, jul 2017)
Artikel: “Maak kennis met de belangrijkste reiziger die nog geen naam had: de treinfietser” (de Correspondent, 11 aug 2017)
Presentatie: “Roundtable Integrated and Sustainable Urban Transport” (Tokyo, apr 2017)
Artikel: “Characterisation of and reflections on the synergy of bicycles and public transport” (Transportation Research Part A, mrt 2016)
Twitter: @BikeTrainGuru